Het verdwijnen van de woonbonus: hoe en wanneer?

12 oktober, 2019 - Britt Wils
De laatste week heerste er heel wat onduidelijkheid, aangezien voor het toekennen van de woonbonus en de registratierechten 2 andere data gelden. De regering bracht intussen duidelijkheid, dus we zetten graag even de puntjes op de i voor je.

Voor het toekennen van de woonbonus wordt gekeken naar de datum van het verlijden van de akte, wat enkele maanden na de koop kan vallen. Voor de registratierechten wordt gekeken naar de datum van het compromis. Zo dreigen sommige kopers tussen de mazen van het net te glippen en op geen van beide voordelen te kunnen rekenen.

De regering besliste intussen dat de datum van de authentieke leningsakte bepalend blijft voor de toekenning van de woonbonus. Wie de akte ten laatste op 31 december tekent bij de notaris, kan nog genieten van de woonbonus.

Voor de registratierechten wordt nu ook de datum van de akte aanvaard. Er wordt een specifieke bepaling in de regelgeving voorzien voor verkoopsovereenkomsten die dateren van voor 1 januari, maar waarvan de akte pas na die datum verleden kan worden. Kopers en verkopers moeten dus niet zelf een regeling treffen.

 

Voor verkoopovereenkomsten die afgesloten worden na 1 januari 2020 zijn sowieso de nieuwe verlaagde tarieven voor de enige gezinswoning van toepassing.

 

Heb je hier nog bijkomende vragen over? Aarzel zeker niet om ons te contacteren op het nummer 0472 88 00 88. We staan je graag bij in al je vastgoedvragen!